Манифестације

Туцијада

Прва Туцијада − надметање најмлађих у куцању васкршњим јајима, одржана је на сам дан највећег хришћанског празника у центру Сокобање испред Милошевог конака. У три категорије − све узрасне категорије вртића, предшколци и деца од првог до петог разреда основне школе, такмичило се чак 96 малишана из читаве Србије. Манифестацију су организовали Удружење књижевника „Стојан Живадиновић” и Културни центар Сокобања уз помоћ и подршку Спортскога савеза општине Сокобања. Специјални гост манифестације био је песник за децу Власта Ценић.

Одржано хуманитарно књижевно вече Душана Ковачевића

Мештани и гости Сокобање су у биоскопу „Моравица” имали прилику да уживају у књижевној вечери нашег великана позоришне и филмске сцене академика Душана Ковачевића. У организацији Добротворног друштва „Сава” и Културног центра „Сокобања” и уз подршку општине Сокобања, књижевно вече Душана Ковачевића било је посвећено уметности али и хуманости. Сви посетиоци синоћ су, у складу са својим могућностима, могли да донирају новац за мештане којима је та помоћ неопходна. Књижевно вече било је посвећено раду нашег истакнутог академика који траје више од пола века. Део је био посвећен позоришним представама и његовим песмама а на крају су били приказани инсерти из чувених филмова на којима је радио. Слободан Ашковић и Душан Ковачевић су Културном центру општине Сокобања, поклонили четири фотографије из култних филмова које су постављене и красе хол биоскопа ,,Моравица”.

Кореодрама „700“

Ансамбл „Венац“ је 08. јула извео кореодраму “700“ на великој сцени летње позорнице „Врело“ поводом 700 година постојања српског манастира Грачаница. Спектаклу је присуствовало око 1000 посетилаца.

Сокоградић

Први фестивал позоришта и филма за децу ,,Сокоградић”, одржан је у биоскопу ,,Моравица”. Фестивал је отворила едукативна представа ,,Игоров магични шоу”. Организатор фестивал је Културни центар „Сокобања”, под покровитељством општине Сокобања, а уз подршку Туристичке организације Сокобања, Биоскопа „Моравица” и Народне библиотеке ,,Стеван Сремац”. Од 16. до 23. јула наши најмлађи суграђани и туристи имали су прилику да погледају многе едукативне представе и пројекције најновијих филмова за децу.

Сокобања без граница

Међународни фестивал фолклора и камп за младе из региона и дијаспоре организован je у оквиру пројекта Општине Сокобања и Министарства без портфеља, који је спровео Културни центар “Сокобања” у сарадњи са Туристичком организацијом и Културно – уметничким друштвом “Соко”. Камп је трајао шест дана а отворио га је Ђорђе Милићевић министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором. Камп је окупио шест Културно-уметничких друштава из четири државе. У оквиру отварања одржан је и концерт групе „Неверне бебе“.

Међународни фестивал студентског фолклора

 Међународни студентског фестивал фолклора, у сарадњи са СКЦ Ниш одржан је 17. јула на великој сцени Летње позорнице „Врело“. Поред културно-уметничког друштва из Србије наступали су и гости из Чилеа, Пољске и Турске.

Концерт Милице Павловић

Концерт је одржан 20. августа године са почетком од 21 час, на Аква парку, Спортско рекреативни центар  „Подина“,  Сокобања.  Било је око 1500 посетилаца .

Концерт групе „Влада и Бајка“

Концерт групе „Влада и Бајка“ одржан је 22. августа у биоскопу „Моравица“ са почетком од 20 часова. Концерт је реализован  поводом педесет година свог постојања. Догађај је био бесплатан за све посетиоце којих је било око 100.

Дечија недеља

         Културни центар Сокобања је у сарадњи са Основном школом „Митрополит Михаило“ ул. Митрополита Михаила 5, Сокобања, Предшколском установом „Буцко“ ул.Митрополита Михаила 16 и биоскопом „Моравица“, ул. Алексе Маркишића 40, организовао дечије представе за најмлађе гладаоце.

      03. октобра – Представа за децу „Аска и Вук“ која је одржана у ПУ „Буцко“ у два термина. Први термин је био у 09:30 часова, а други термин у 10:15 часова. Представу су пратили старија васпитна група и деца предшколског узраста.

      03.октобра – Представа за децу „Како је Никола добио брата“, која се одржавала у Биоскопу „Моравица“ у два термина. Први термин је био од 11 часова. Представу је посетило 65 ученика првог разреда. Други термин је био од 12:15. Преставу је посетило око 70 ученика другог разреда.

      05. октобар – Представа за децу „Чаробно дрво“, место одржавања биоскоп „Моравица“. Представа се одржавала у два термина, први термин од 11 часова, предтаву је посетило око 60 ученика трећег разреда. Други термин је био од 12:15. представу је посетило око 90 ученика четвртог разреда.

      06. октобар – Власта Ценић, песник за децу „Бате ће се жени“ и „Село сас један падеж“. Програм је одржан у биоскопу „Моравица“ за ученике петог и шестог разреда у два термина, од 11  и од 12:15 часова. Укупно је било 78 ученика петог разреда и 80 ученика шестог разреда.

“Моје село весело“

Екипа серијала „Моје село весело“,  посетила је општину Сокобања и снимила две емисије у два сокобањска села, Шарбановац и Сесалац. Ради се о тв серијалу колажно-путописног типа. Циљ пројекта је промовисање села, природе и њених богатстава, као и подстицање модернизације домаћинстава и повратак младих. Водитељи емисије су позната тв лица Ненад Окановић и Бојан Ивковић.

Дечије радионице „Културица“

У оквиру дечијих радионица „Културица“ са радом је кренуло пет радионица. Креативно писање, радионица фотографије са Анастасијом Петровић, радионица новинарства коју води Светлана Лазић, новинар ТВ „Сокобања“, радионица ликовног стваралаштва са уметницом Маријаном Маринковић и радионица школе глуме коју води дипломирана глумица Јасмина Радовановић.

Власта Н. Ценић одржаo поетско вече у Удружењу пензионера

У оквиру програма КЦ Сокобање „За срећније треће доба” у Удружењу пензионера гостовао је Власта Н. Ценић, песник и књижевник из Дољевца. Поетско вече је музичком пратњом на фрули оплеменио сокобањски фрулаш Зоран Ристић.

Новогодишњи програм

Културни центар Сокобања је организовао низ манифестација поводом нове године. Последњег дана 2023. године на платоу испред мале школе најмлађи су имали прилику да, уз дечије песме, израде новогодишње украсе, са полазницима ликовне радионице, чланови радионице фотографије су то овековечили апаратима. Све то пратио је програм на коме су учествовали КУД „Соко“, Дечији хор „Соколићи“ и полазници радионице модерног плеса. На крају је Деда Мраз поделио поклоне.

Новогодишњи концерт

После дужег низа година организован је новогодишњи концерт на тргу у центру града. Програм је почео наступом диџеја Милана Бабића, затим је Ексклузив бенд преузео диригентску палицу да би сам дочек нове године увеличао трубачки оркстар „Барка“. У поноћ био је организован спектакуларни ватромет.

Тијана за децу

У оквиру нашег  новогодишњег програма, одржан је новогодишњи концерт са Тијаном Дапчевић. Тијана је својим програмом „Тијана за децу“  одушевила  наше најмлађе стварајући  веселу атмосферу где су владали позитивна енергија, осмех и добро расположење.